ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Άνθρακες ... ο θησαυρός

  


Μήνες τώρα η κυβέρνηση είχε καταπιαστεί με το γνωστό έργο των εξαγγελιών για αυξήσεις στις συντάξεις επιχειρώντας για ακόμη μια φορά να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες σε χιλιάδες συνταξιούχους που είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται  δραματικά. Ήταν ένας πραγματικός βομβαρδισμός καθημερινών ειδήσεων από τηλεοπτικά κανάλια και ηλεκτρονικό τύπο για το περίφημο ξεπάγωμα των συντάξεων, για την οικονομική ανακούφιση της ταλαιπωρημένης αυτής ηλικιακής ομάδας, τάζοντάς τους μέσα από κραυγαλέους τίτλους και πομπώδεις εκφράσεις τους συνηθισμένους «λαγούς με πετραχήλια». Βέβαια, οι γεμάτοι επαγγελματική συνέπεια δημοσιογράφοι μας δεν παρέλειπαν να ενημερώνουν ότι δεν θα λάμβαναν όλοι οι συνταξιούχοι την ίδια αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς και της εισφοράς αλληλεγγύης που είτε θα μηδενίζονταν είτε θα μείωναν ή ακόμα και θα μηδένιζαν το ποσό της αύξησης. Διάφοροι δυσνόητοι  πίνακες είχαν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με ενδεικτικούς υπολογισμούς ως προς τα ποσά των ευνοημένων ή μη δικαιούχων αύξησης που ήταν όμως από δύσκολο έως αδύνατο για την πλειονότητα των ενδιαφερομένων να ερμηνεύσουν με ακρίβεια.

Ήρθε τελικά και η πολυφορτωμένη τόσο με υποσχέσεις όσο και με αμφιβολίες ημερομηνία καταβολής των συντάξεων και οι συνταξιούχοι πληρώθηκαν. Όπως ήταν αναμενόμενο μετά από τόσες και τόσες θεατρικές ψεύτικες ανακοινώσεις στις οποίες μας έχουν πια συνηθίσει οι κυβερνώντες μας, μια μεγάλη απογοήτευση περίμενε «όσους είδαν λεφτά στις τσέπες τους», όπως μας λένε μάλλον ειρωνικά όσοι μας ενημερώνουν, διότι τα ποσά ήταν τελικά μηδαμινά. Το  τσουνάμι της ακρίβειας σε όλα τα είδη, ακόμα και στα πρώτης ανάγκης, η εκτίναξη στα ύψη του ενεργειακού κόστους και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που τόσο έχει ανάγκη αυτή η ηλικία εξαφάνισαν την υποτιθέμενη αύξηση όσων πήραν, χωρίς να μπορούν να καλύψουν ούτε καν το ¼ των πληθωριστικών πιέσεων. Με την άποψη αυτή φαίνεται να συμφωνεί και ο εργατολόγος κ. Κώστας Τσουκαλάς όταν δηλώνει σε τηλεοπτικό κανάλι ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει επικοινωνιακές παρεμβάσεις για αυξήσεις που αποδεικνύονται στην πράξη πολύ μικρότερες των προσδοκιών των συνταξιούχων και ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ο  κ. Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε τηλεοπτικό σταθμό, προσπάθησε να αιτιολογήσει την αναστάτωση που επέφερε η καταβολή των συντάξεων προβάλλοντας τα συνηθισμένα πλέον επιχειρήματά του ότι δηλαδή είχε ανακοινωθεί επανειλημμένως το θέμα με την προσωπική διαφορά που θα μείωνε ή και θα εξαφάνιζε την όποια αύξηση και ότι αυτά τα ποσά επέτρεψε ο δημοσιονομικός «χώρος» που ψάχνουν να βρουν όλοι τους μόνο όταν πρόκειται να δοθούν αυξήσεις. Ο «δημοσιονομικός χώρος εξαρτάται από πολλές παραμέτρους» είπε, χωρίς φυσικά να τις εξηγεί και σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν τελικά θα δοθεί το Πάσχα το έκτακτο επίδομα που θα ισοσκελίσει κάπως την κατάσταση, απάντησε ότι θα έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών για να είναι σίγουρος πριν ανακοινώσει κάτι, λες και οι προηγούμενες ανακοινώσεις ανταποκρίθηκαν τελικά στην πραγματικότητα. Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης ήταν έντονη η προσπάθεια των δημοσιογράφων να του αποσπάσουν πληροφορίες με το γνωστό πια σ΄εμάς ζήλο, παρέλειψαν όμως να τον ρωτήσουν για βασικά θέματα που μας απασχολούν όλους αλλά σαφείς απαντήσεις δεν παίρνουμε από κανέναν. Ένα από αυτά τα θέματα που μας απασχολούν που εύκολα προκύπτει από μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο και που πλέον γνωρίζουμε όλοι οι πολίτες είναι ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός του έτους 2023 εμφανίζει έσοδα 798 δις εκ των οποίων δίνονται στο Υπουργείο του κ. Χατζηδάκη περίπου 22 δις ευρώ ενώ το Υπουργείο Οικονομικών απορροφά τη μερίδα του λέοντος ύψους 748 δις ευρώ. Είναι πραγματικά απορίας άξιον γιατί δεν γίνεται χρήση όλων αυτών των κεφαλαίων και ειδικά από το Υπουργείο Οικονομικών  που είναι και υπεύθυνο για τη διαχείριση των πόρων μας.

Επιπλέον ο κ. Υπουργός δείχνει να μη γνωρίζει ότι το Υπουργείο Οικονομικών ενώ έχει την πολιτική ευθύνη δεν έχει τον έλεγχο των οικονομικών της χώρας αφού έτσι έχει οριστεί με την ίδρυση της ΑΑΔΕ κάτι που έχει δημοσίως δηλώσει σε συνέντευξή του και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης. Αγνοεί επομένως ο κ. Χατζηδάκης ή προσποιείται ότι αγνοεί βασικά πράγματα για το Υπουργείο Οικονομικών με το οποίο φαίνεται να συζητεί για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Χατζηδάκη ότι Υπουργός σημαίνει, σύμφωνα πάντα με την ελληνική γλώσσα, «υπό το έργον» κάτι το οποίο δεν εφαρμόζει ο ίδιος στην πράξη αφού δεν έχει κάτι ουσιαστικό να επιδείξει μέχρι τώρα στους Έλληνες πολίτες τα εργασιακά και τις κοινωνικές υποθέσεις των οποίων διαχειρίζεται, ούτε βέβαια και οι ομότιμοί του. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι παλαιότερα με την κυβέρνηση Σαμαρά το 2012 το Υπουργείο του ονομαζόταν «Υπουργείο Εργασίας,  Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας» ενώ ύστερα από τις αλλεπάλληλες αλλαγές ονομασίας οι λέξεις «ασφάλιση και πρόνοια» εξαφανίσθηκαν ως δια μαγείας και έμεινε ο όρος «κοινωνικών υποθέσεων». Με όλες αυτές τις αλχημείες και με την παράδοση της Εθνικής μας Κυριαρχίας αμετάκλητα και άνευ όρων στους δανειστές μας για 99 ολόκληρα χρόνια όπως ορίζει ο νόμος 3845/2010 καταλήξαμε να αντιμετωπίζουμε σήμερα την παρανοϊκή αυτή κατάσταση που αποδεικνύεται στο βίο καθενός από μας εκ του αποτελέσματός της.

Η πραγματικότητα είναι φυσικά ισχυρότερη από οποιαδήποτε επικοινωνιακή ή παραπλανητική πολιτική. Είδαμε, ακούσαμε και ζήσαμε τα πάντα από το «πολιτικό προσωπικό» της χώρας, όπως πολύ ορθά ορίζονται οι πολιτικάντηδές μας και όποια φαφλατάδικη ψηφοθηρική προεκλογική απόπειρα δούμε από δω και πέρα θα είναι μόνο μια ανιαρή επανάληψη του ίδιου ρεπερτορίου-παιχνιδιού όπου οι χαμένοι στο τέλος είμαστε μονίμως εμείς οι Έλληνες πολίτες.

Συμπολίτες μου και όλοι εσείς που ίσως διαβάσετε το άρθρο αυτό είναι η ώρα να αντιληφθούμε ότι κανένας και ποτέ δεν θα πράξει προς όφελός μας αφού δεν το έκανε ώς τώρα ως όφειλε και μπορούσε  εκ του θεσμικού του ρόλου. Καιρός είναι να πάψουμε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές αναλαμβάνοντας ο καθένας μας την ευθύνη για την ίδια τη ζωή του, το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του. Η ένωση όλων μας σ΄ αυτόν το στόχο και σκοπό θα διασφαλίσει τη δύναμή μας και το συλλογικό μας όφελος που θα επιστρέψει και πάλι στον καθέναν από μας σ΄ ένα πλαίσιο ουσιαστικής κοινωνικής ασφάλισης. Είναι απλό όσο κι αν φαντάζει περίπλοκο αρκεί να αποφασίσουμε να βγούμε από αυτό το ψευδαισθητικό μάτριξ ψεμάτων, να αναγνωρίσουμε τις πραγματικές Αξίες και Αρχές που ζουν μέσα μας γιατί μ΄αυτές γεννηθήκαμε και να εγκαθιδρύσουμε επιτέλους τη Δημοκρατία που πάντα ονειρευόμασταν αλλά ποτέ δεν είχαμε. Θα πρέπει να κάνουμε την ασφάλεια του Πολίτη και της Πολιτείας μας πρωταρχικό μέλημά μας ανταποκρινόμενοι όλοι μας σ΄ αυτό το κάλεσμα των μεγάλων αποφάσεων με σύνθημα «όλοι μας για έναν και  ένας για όλους μας».


Σύνταξη: Παναγιωτοπούλου Αργυρώ