ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Νόμος και ... καρέκλα

  


Με αφορμή τις επικείμενες εκλογές που προαναγγέλλονται συστηματικά το τελευταίο διάστημα, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού της ΝΔ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Δύο εβδομάδες έχουν περάσει με τον Πρωθυπουργό να στηρίζει με κάθε ευκαιρία ό,τι και τότε. Στη συνεδρίαση τόνισε για άλλη μια φορά ότι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, αφού με τον νέο εκλογικό νόμο για την πρώτη αναμέτρηση ισχύει η απλή αναλογική και χρειάζεται συνεργασία για να έχουμε κυβέρνηση που αν δεν προκύψει θα πάμε σε επαναληπτικές εκλογές με τον νόμο να ενισχύει την αυτοδυναμία. Ανακοινώνοντας ουσιαστικά την ήδη πιθανότατα ειλημμένη απόφασή του να μη θελήσει να συνεργαστεί με άλλο κόμμα, καθοδηγεί τις εξελίξεις προς ένα δεύτερο γύρο εκλογικής αναμέτρησης κατά τον οποίο θα εφαρμοστεί ο ψηφισμένος από τον ίδιο και την παράταξή του  εκλογικός νόμος που πρόκειται σαφώς να τον ευνοήσει.

Ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να εκφράσει αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν μπορεί να υπάρχει κανένας εφησυχασμός» πράγμα που φανερώνει συνάμα και μια κάποια ανησυχία  για την τελική έκβαση αφού όπως ο ίδιος δηλώνει «βλέπει και τις μετρήσεις». Ωστόσο κατά τα λεγόμενά του στη συνέχεια παρατηρεί κυρίως τον κόσμο και διαπιστώνει μόνος του ότι το κλίμα είναι πραγματικά πολύ καλό. Μέσα από την αντιφατική αισιοδοξία αρχικά, κατόπιν την επαγρύπνηση για το εκλογικό αποτέλεσμα και μετά πάλι τη σιγουριά που του εμπνέει η επαφή του με τον κόσμο, ένας έμπειρος παρατηρητής διαβλέπει την απόπειρά του να χειραγωγήσει το μυαλό των ανθρώπων ούτως ώστε να τους οδηγήσει στο τελικό αποτέλεσμα που ο ίδιος επιθυμεί δηλαδή την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Από την αρχή κιόλας της ομιλίας του τονίζει τη σημασία για το κόμμα του ενός αποτελέσματος τόσο ισχυρού που να προεξοφλεί αυτή την  αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες. Διευκρινίζει επίσης ότι το ποσοστό που θα προκύψει από τις πρώτες εκλογές θα καθορίσει και τις εξελίξεις στις δεύτερες οδηγώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς τις αποφάσεις των πολιτών προς το στόχο που ο ίδιος έχει θέσει. Οι πολίτες πάντα αναζητούν την ασφάλεια που προσφέρει μια σταθερή κυβέρνηση ιδίως σε περιόδους τόσο ταραγμένες και με ανοιχτά εθνικά θέματα που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους όπως η απειλή εξ ανατολών με φανερές πλέον τις προθέσεις και τις βλέψεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη χώρα μας. Η Ιστορία έχει χαράξει βαθιά στις μνήμες μας τις τραγικές επιπτώσεις που έχουν επιφέρει οι πολιτικές εξελίξεις λόγω των πολύπλοκων και μεθοδευμένων εκλογικών νόμων  όπως για παράδειγμα το 1920 όταν ο Βενιζέλος κέρδισε μεν σε ψήφους αλλά έχασε σε έδρες κάτι που πολλοί θεωρούν ότι οδήγησε στην οδυνηρή καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί πιστά όπως και οι προκάτοχοί του με τη συνεπικουρία σύσσωμης της Βουλής την ίδια συνταγή αποπροσανατολίζοντας και ταυτόχρονα χειραγωγώντας τους πολίτες κατευθύνοντάς τους σύμφωνα με τα "συμφέροντά" του. Ταυτόχρονα μας προκαλεί ασύστολα όταν διαπιστώνει με σιγουριά ότι  «το κυβερνητικό έργο αποτελεί εχέγγυο συνέπειας, συνέχειας, σταθερότητας αλλά και αξιοπιστίας» πράγμα που εμείς, οι χρηματοδότες του κάθε κυβερνητικού έργου, δεν καταφέραμε να δούμε. Απεναντίας παρατηρήσαμε συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα αλλά μόνο σε ό,τι έχει ο ίδιος δεσμευθεί στα αφεντικά του. Επέδειξε σίγουρα συνέπεια όταν δήλωσε δημόσια σε συνέντευξή του ότι θα αναλάβει ο ίδιος προσωπικά το ξεπούλημα της χώρας, της κοινής περιουσίας όλων μας δηλαδή και τώρα κοντεύει να το τελειώσει, απέδειξε συνέχεια στην παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας παρά τις αντίθετες προεκλογικές υποσχέσεις του και αναμφίβολα σταθερότητα όταν ανακοίνωσε δημόσια ότι θα πολεμήσει το «Νατιβισμό», τους αυτόχθονες Έλληνες ιθαγενείς  δηλαδή, και τώρα το εφαρμόζει. Τα τηρεί όλα απαρέγκλιτα μέχρι σήμερα έτσι όπως το βιώνουμε όλοι μας σκληρά στην καθημερινότητά μας ενώ ο ίδιος παρουσιάζει τα αποδεικτικά στοιχεία της υπακοής του σε όποιους τον διέταξαν να εκτελέσει το συγκεκριμένο κυβερνητικό έργο υποσχόμενος ότι θα το συνεχίσει. Ταυτόχρονα όμως πρέπει οπωσδήποτε να αποσπάσει  και την εντολή των πολιτών μέσω της εκλογικής διαδικασίας όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας και έτσι δίνει τη συνηθισμένη προεκλογική θεατρική παράσταση προσπαθώντας να παρασύρει το εκλογικό σώμα αποκομίζοντας ο ίδιος τα όποια κυβερνητικά οφέλη. Γι' αυτό εξ' άλλου ψήφισε και τον ανάλογο εκλογικό νόμο σε αγαστή σιωπηρή συνεργασία φυσικά με τον προηγούμενο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του 2016. Αυτό για να θυμηθούμε πόσο στενά συνεργάζονται μεταξύ τους για να δρομολογήσουν τους κοινούς τους στόχους.

Ας επιχειρήσουμε μια σύντομη ανατομία των δύο αυτών εκλογικών νόμων για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτές τις κομματικές τακτικές. Το άρθρο 54 του Συντάγματος προβλέπει ότι ο εκλογικός νόμος, όταν αλλάζει, ισχύει στις μεθεπόμενες εκλογές αν αυτή η αλλαγή δεν ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής οπότε ο εκλογικός νόμος που θα ισχύσει στις πρώτες εκλογές του 2023 είναι ο 4406/2016 της απλής αναλογικής όπου οι έδρες κατανέμονται ανάλογα με την εκλογική δύναμη του κάθε κόμματος στην επικράτεια και απαιτεί την ύπαρξη συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ δύο ή περισσότερων κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης όμως που επί της ουσίας είχε αποδεχθεί, ως αντιπολίτευση τότε, τον ανωτέρω νόμο, φρόντισε να ψηφίσει και τον δικό του, τον 4654/2020 με τον οποίο θα πάμε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση επαναφέροντας την πριμοδότηση των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα η οποία θα γίνεται κλιμακωτά ανάλογα με το ποσοστό του και με την προϋπόθεση να έχει συγκεντρώσει αυτό το κόμμα το 25% των ψήφων σε όλη την επικράτεια. Έτσι ο σχηματισμός κυβέρνησης γίνεται πολύ ευκολότερα και χωρίς να καταφύγει σε συνεργασίες. "Προνοητικός" φαίνεται ο κ. Μητσοτάκης αφού σύμφωνα με τις δημοσκοπικές ενδείξεις η ΝΔ συγκεντρώνει περίπου 36% με 118 έδρες έναντι των 151 που χρειάζονται για την αυτοδυναμία και πρέπει να καταφύγει σε συνεργασίες για να κυβερνήσει. Έτσι εξηγείται και η εμμονική του τάση προς την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη και οι επανειλημμένες δηλώσεις του ότι δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με κανέναν. Ο νόμος του 2016 τον απομακρύνει από το στόχο του ενώ δικαιώνει παράλληλα και τις αριστερές καταβολές της απλής αναλογικής. Ο δικός του όμως τον φέρνει πιο κοντά στο ποθούμενο εξυπηρετώντας ασφαλώς και τις ενδεχόμενες μελλοντικές βλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ στην κομματική διαδοχή. Παραηρούμε μία εναλλαγή εκλογικών νόμων στην οποία είμαστε μάρτυρες εδώ και πολλές τετραετίες. Αυτό που εύκολα αντιλαμβανόμαστε είναι ότι οι εκλογικοί νόμοι δημιουργούνται απλά για να αλλάζουν θέσεις τα κόμματα στην εξουσία, κόμματα τα οποία έχουν αποδείξει περίτρανα ότι ενδιαφέρονται μόνο για να είναι στο πολιτικό προσκήνιο είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τις ζωές μας και να γεμίζουν τις τσέπες τους.

Ένα ακόμα πιόνι λοιπόν ο σημερινός Πρωθυπουργός στην υπηρεσία μεγάλων και στοχευμένων συμφερόντων όλων των εμπλεκόμενων στην πολιτική σκηνή, ο οποίος εκτελεί πιστά το σχέδιο δείχνοντας ολοφάνερη αδιαφορία για την οικονομική αιμορραγία που θα προκαλέσουν στο Δημόσιο Ταμείο οι δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις με απώτερο σκοπό ... την καρέκλα. Δε νιώθει ούτε και εκφράζει καμμία ντροπή για όλα τα δεινά που έχει επιφέρει στην πατρίδα μας και στους βίους όλων των πολιτών. Οι λέξεις εντιμότητα, διαφάνεια και αλήθεια του είναι άγνωστες και επινοεί με τους ομοίους του παιχνίδια «σπαζοκεφαλιάς» με εκλογικούς νόμους και κατανομές των εδρών γνωρίζοντας βεβαίως πολύ καλά ότι ο βυθισμένος στα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης πολίτης, προβλήματα που αυτός κι οι όμοιοί του δημιούργησαν, δεν έχει καμμία διάθεση να μελετήσει και να κατανοήσει όλους αυτούς τους πολυδαίδαλους εκλογικούς νόμους κι αν νιώθει πολύ απογοητευμένος δεν πάει καν να ψηφίσει. Και μην ξεχνάμε ότι η αποχή αφήνει αδιάφορο τον κάθε υποψήφιο αλλά και τα κόμματα αφού δεν επηρεάζει τα ποσοστά και τις έδρες. Άλλωστε δεν τους ενδιαφέρει αν θα πάμε να ψηφίσουμε ούτε καν το τι θα ψηφίσουμε, όσοι πάμε, αφού τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ένα αποτέλεσμα που ανακοινώνει η ιδιωτική εταιρεία Singular Logic και κανείς δεν ελέγχει την εγκυρότητά τους. Ο μόνος λόγος για όλη αυτή την προεκλογική αναστάτωση σε σχέση με τον εκλογικό νόμο είναι η δημιουργία ανασφάλειας και σύγχυσης των πολιτών αυτής της χώρας.

Όλη όμως αυτή η σκληρότητα και οι βάναυσες αλλά καλυμμένες με φτιασίδια συμπεριφορές των κυβερνώντων απέναντί μας έρχονται σιγά-σιγά να σπάσουν τα πέπλα της αδιαφάνειας και οι πολίτες αρχίζουν να βλέπουν κατάματα την πραγματικότητα μέσα από τις βιωματικές εμπειρίες τους. Προβληματίζονται έντονα, ανησυχούν, ανταλλάσσουν μεταξύ τους απόψεις, έρχονται με λίγα λόγια πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Τα τείχη της άγνοιας καταρρέουν κι αν βοηθήσουμε όλοι μας με δυνατότερα χτυπήματα θα ισοπεδωθούν. Ολοένα και περισσότεροι, ολοένα και πιο κοντά ο ένας στον άλλον ας κοιτάξουμε όλοι τον ίδιο στόχο και σκοπό, την «απελευθέρωσή» μας, ξεκινώντας από την επίβλεψη και τον έλεγχο των δικών μας εθνικών εκλογών δηλώνοντας ο καθένας από εμάς το παρόν του ως εκλογικός αντιπρόσωπος. Η σήμανση της οδού των Ελλήνων δείχνει την ΕΝΩΣΗ μας για να πάρουμε πίσω την ισχύ μας, τον πλούτο μας, τη ζωή μας. Ας μην καθυστερούμε άλλο. Το μέλλον μας περιμένει για να το συνδέσουμε ξανά με το λαμπρό παρελθόν μας αποκαθιστώντας έτσι τη συνέχεια της Ιστορίας μας.

Στις επόμενες εκλογές δηλώνουμε το παρόν ως εκλογικοί αντιπρόσωποι και στηρίζουμε όλοι τον ίδιο μας τον εαυτό μέσα από τον ανθρωποκεντρικό πολιτικό φορέα ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ που είναι το όχημα που θα μας οδηγήσει στην απελευθέρωσή μας.


Σύνταξη: Παναγιωτοπούλου Αργυρώ